Értekezés

Magyarország egyik (talán egyetlen) gazdasági felemelkedésének lehetőségéről

Készítette: Debreceni Tibor, egy józan paraszti ésszel gondolkodó, vállalkozó 25 éve            

Magyarország, mint köztudott olyan ország, melynek kiváló adottságai vannak a természeti kincseiben (víz, föld, gyógyvíz). Külföldön járva, figyelve az ott lévő más nemzetek üzleteit, eszembe jutott, hogy mi miért nem képviseljük magunkat. Sokat gondolkoztam, mi az a dolog, amiben jobbak lehetünk mi Magyarok, mint más országok, és hogyan lehetne mindezt kihasználni. Elsődleges, hogy a kormánynak kell vállalni a vezető, irányító és finanszírozó szerepet,de önálló egységként működtetni. Itt joggal felvetődik a miért? Vállalkozói tapasztalatom alapján bizton állíthatom, hogy a világon nincs olyan ember, aki sok pénzt hajlandó áldozni, csak hogy sok munkahelyet teremtsen az országa felvirágoztatása érdekében. Nem beszélve a profit habzsolásáról, ami minden országban jelen van. Nem kell messze menni a példákért, itt kell körülnézni az országban. Az üzlethálózatok árképzését tanulmányozva kiderül, hogy a költségeket a gyártókra hárítják (még az akciók esetében is), a haszon viszont 2-3 szoros a termelőhöz viszonyítva. Közel sem érdekli őket, hogy a gyártó tönkre megy-e, holnap újabb balek kerül valahonnan. (lásd az elmúlt húsz év eredményét szinte minden területen, de a húsiparra mindenképp jellemző). Szinte minden nagy húsipar csődbe ment, vajon miért?

„Jézus mondá; ne halat adj a szegénynek, hanem hálót és csónakot”

Ma így szól ez a mondás; nem elég törvényekkel irányítani az országot, de segítsd a piacot, hogy a versenyben ne maradjon alul, a kis tőkével, kevés nemzetközi tapasztalattal rendelkező, de szorgalmas honpolgárokat.

ÉLNI ÉS ÉLNI HAGYNI! (talán ezt kellene)

Hogyan tudnánk kihasználni a Magyar értékeket:

Európa szerte nyitni kell Magyar üzleteket, legalább 200-300db-ot, minden olyan városban és üdülőhelyen, ahol a lakosság nagysága ezt megkívánja.

Milyen típusú üzlet lenne a legmegfelelőbb:

 • Elsősorban élelmiszerüzlet, de minden, ami magyar, ami Magyarországon készül magyar alapanyagokból,
 • másodsorban vendéglátói egység, ami felhasználja a boltban megmaradt alapanyagokat, bemutatja a magyar gasztronómiát, a magyar ételeket, és folklórt.(mellesleg sok alapanyagot használ föl)
 • harmadsorban turisztikai iroda, aki bemutatja a magyar turisztikai látnivalókat, kínálja a termál és gyógyvizeinket, wellness szállodáinkat, mely szükség szerint megszervezi az utazást is, természetesen magyar busszal vagy repülővel.

Milyen termékekre gondoltam:

Elsősorban mezőgazdasági alaptermékek, és mezőgazdasági feldolgozott termékek:

– zöldségfélék, primőrök

– gyümölcsök

– konzervek

– húskészítmények (csak minőségi)

– pálinkák, borok

– cukrászat

– tejtermékek

– víz (amiből bőven van)

– gyógynövények

Természetesen mindenből csak a kiválót. „A MAGYAR FÖLD LEGJAVA”

Hogyan teremteném meg a termeltetést:

Újra életre kell hívni a felvásárló rendszereket a lehető legkisebb településen is, ami koordinálja a fajtaválasztást, a termékeket, de bevonva az önkormányzatokat, akik a segélyes, és roma embereket is foglalkoztatni tudnák. Minden területen figyelembe véve a környezeti adottságokat, és a hozzáértést; pl. hagymavidék, paprikavidék, málnavidék, almavidék stb.

 

Hogyan koordinálnám a szállítást:

Kell egy logisztikai központ, mint begyűjtő és elosztóhely.

Ami egyben tovább feldolgozásra is alkalmas lenne, csomagolás, tárolás szempontjából.

Napi beszállítás az ország minden irányából célirányos gyűjtéssel. Igény szerinti csomagolás, elosztás, továbbítás irányjáratokkal.

 

Kinek lenne jó, hány munkahely teremtődne:

– Minden leendő dolgozónak, aki részt vállal központi elosztásban, irányításban, termeltetésben, raktározásban.(ez több száz munkahely)

– Minden olyan kisvállalkozónak, aki minőséget tud termelni, bizonyára több embert tudnának foglalkoztatni, ha van megfelelő piac. (ez tízezres munkahely)

– Minden olyan fuvarozónak, aki részt kíván venni a szállításban. (ez ezer munkahely)

– Minden olyan önkormányzatnak, aki segíteni akar a falusi munka- és pénznélkülieknek, kiemelten a dolgozni akaró romáknak. (ez százezer munkahely)

– Minden olyan polgárnak, aki külföldön szeretne dolgozni jobb megélhetésért.(ez több ezer munkahely)

– Minden olyan külföldön dolgozó magyar embernek, aki nem másodosztályú emberként akar dolgozni, hanem hazája fellendülése érdekében emelt fővel.

– A kormánynak, mert ilyen kevés támogatással, ennyi munkahelyet teremteni hosszú távra nem lehet. Másodrészben a bevétel egy része tiszta haszonként kerülne az országba.

 

Miért lenne jó ez Magyarországnak:

 • Egy befektetés rosszabb esetben is öt év alatt megtérül, ez viszont nagyon rövid idő alatt.
 • Szinte az egész ország bekapcsolódhat a munkába, ami személyes megélhetést biztosít minden érintetnek.
 • A programban dolgozók megkeresett pénze további másodlagos munkahelyeket hoz létre.
 • Az elnéptelenedett falukba vissza lehetne csalogatni, az innen elszármazott városiakat, ha van biztos megélhetés
 • A nullának a legnagyobb elvont százaléka is nulla, szegény nép királya is szegény marad.
 • A bevétel nagyobbik százaléka euróban érkezne az országba, ami a mai helyzetben nagyon jól jönne.
 • Az emberek nem lennének kiszolgáltatva az áruházláncoknak, visszakapnák önbecsülésüket, ami az általános egészségi állapotokat is javítaná.
 • Az ország külföldi megítélése nagyban javulhatna, igazán megismerhetnék a külföldi polgárok a valódi Magyarországot.
 • Magyarországon fellendülhet az idegenforgalom, ami további belső fogyasztást generálhat.
 • Az országban járulékot és adót fizetők száma több százezerrel megnövekszik.

 

Ezt az értekezést azért készítetem, mert úgy éreztem, ezt el kell mondanom olyan embereknek, akik ennek érdekében tenni tudnak.

EZZENEL UTJÁRA INDÍTOM A GONDOLATOT, MINDENKI SAJÁT SZÍVÉRE HALGATVA TEGYEN VELE ÚGY, AHOGY SAJÁT BELÁTÁSA SZERINT TENNIE KELL!

 

Bábolna, 2012. 01. 02.

Debreceni Tibor

                                                                                e-mail: info@babolnahus.hu

 

2015 új gondolata, mely általam felvetésre került az Agrárkamarában is, melyet a vezetőség leszavazott.

 

Azóta két élelmiszer láncolat telepedett meg Magyarországon 235 üzlettel (Lidl, Aldi), akik szintén a Magyar emberekből élnek, kevésbé támogatva a Magyar termékeket (még ha ennek ellenkezője hallik ki a médiából). Tulajdonképpen, a Magyarországon dolgozó kereskedelmi multi cégek, leuralták az ország élelmiszerkereskedelmének 90%-át, és termékeik nagyobbik %-át külföldi cégek árui teszik ki. De ami belföldi, azt olyan feltételekkel vásárolják, hogy az alig, vagy minőségrontással hoz hasznot.

Tehát szerintem, szükséges lenne, hazai bolthálózat is (kialakítva, vagy megvásárolva a meglévőből).

Utánanéztem, a Magyarországi multi bolthálózatok többsége veszteséggel dolgozik?, amellett, hogy a beszállítókat megsarcolja.

Tehát a fent említetteket itthon kellene kezdeni!

A MAGYAR FÖLD LEGJAVA, AMI MAGYAR, AMI MAGYAR MUNKAHELY, AMI BOLDOGULÁS, GAZDAGODÁS AZ EGYÉNNEK, GAZDAGODÁS AZ ORSZÁGNAK.

 

 

                                                                                     Debreceni Tibor

Leave a Comment