- 20% Személyes vásárláskor
Kedvezményes időszak:

Leírás

CSAK TERMÉSZETESEN!

Csaknem 20 éve működik a  Virágoskút Kertészeti Kft., ami bio növények termesztésével foglalkozik a Balmazújváros melletti Virágoskút tanyán 25 hektáron. Őshonos állataikat bio módszerekkel Hortobágy-Vókonya puszta területén tenyészik. Az előállított alapanyagokat saját üzemeikben dolgozzák fel. A termékeik egytől egyig mesterséges színezékektől, tartósítószerektől mentesek.

Gazdaságuk részeként a Makovecz Imre és tanítványa, Dósa Papp Tamás által tervezett Virágoskúti Rózsakert Biocsárda 2017 májusa óta lakodalmak és borvacsorák helyszíne, idén tavasztól pedig a’la carte étteremként is működik.

Az itt készített ételekhez kizárólag bio alapanyagokat használnak. A nyersanyagok nagy része a saját gazdaságból származik, a többit pedig más biotermelőktől és -kereskedőktől szerezik be.

RÓZSA PÉTER

Az ország legnagyobb biogazdasága minden bizonnyal a virágoskúti, amit Rózsa Péter hozott létre a semmiből. Az igaz, sok kritikát is kap a biogazda, aki a rideg pásztorkodáshoz hasonlítja a bio állattenyésztést. A virágoskúti farm kínálatában a hús mellett zöldségfélék és tejtermékek szerepelnek.

Napkeltétől napnyug­táig hol a virágoskúti földeken intézkedik, hol az úttalan Vókonyapusztán rendezke­dik a szabadjára eresztett szürkemarhák és mangalicák körül, vagy éppen a ha­lastavat kotorja. Amikor este lezöttyen a maga kis földi paradicsomában a háza előtt a padra, még jót húz a fonott demi­zsonba töltött kútvízből – ha elutaznak is, ebből visznek magukkal, ásványvizet boltban a világért sem vennének. Egyebet sem sokat, mert a gazdaságban öt hektá­ron minden megterem: a hatalmas fólia­sátrakban még lóval is meg lehet fordulni. „Nem olyan nagy ez, de nekünk csak ek­kora adatott” – mondja Rózsa Péter.

 

 

Rózsa Péternél

Balmazújvároshoz közel van a Rózsa Péter csárdája, a virágoskúti Rózsakert Csárda. Odamondják gyakorta a tudálékosok, hogy „biocsárda”, de Rezeda Kázmér kínzóan feleslegesnek érezte ezt a dolgot. Ide kell jönni, körül kell nézni, meg kell hallgatni a gazdát, be kell ülni a Makovecz tervezte csárda nagytermébe, el kell olvasni a kitett feliratokat, leginkább ezt: „Az emberek, mikor elfelejtették, hogyan kell élniük, akkor törvényt hoztak az igazságról és a szeretetről.”

Tovább: https://magyarnemzet.hu/lugas-rovat/2019/10/rozsa-peternel